1- Yayın Kurulması ve Yasılması: Yayınızı mutlaka kurallara uygun, dikkatli ve doğru şekilde kurun ve yasın (Yayın kirişini takın ve çıkarın). Geleneksel yaylarda kırılma ve deformasyonların en önemli nedenlerinden biri yayın yanlış kurulması ve yasılmasıdır (kirişin çıkarılması). Yayınızı iki kişi kurarken ya da tek başınıza bacak arasında kurarken ve yasarken mutlaka kabza ortasından bükün. Kurulumu yavaşça ve emin adımlarla yapın. Yayınızı iki kişi kuruyorsanız, yalnızca tek dizinizi kullanarak ve kabzanın tam ortasından bükerek kurun. Yayınızı tek başınıza bacak arasında kuruyorsanız baldırınızın arkasını kabzanın tam ortasına denk gelecek şekilde yerleştirdikten sonra kabza ortasından bükülmesini sağlayın. Yayınızı kurabilecek güce sahip değilseniz lütfen kurmaya çalışmayın ve yardım alın ya da kepaze talimleri sonrasında yeterli güce kavuştuktan sonra kurmaya çalışın. Kendinizden emin değilseniz ASLA yayınızı kurmaya teşebbüs etmeyin. Temel eğitiminizi tamamlamadan yayınızı ASLA kurmaya çalışmayın. Yayınızı kurarken baş kısmının kesinlikle yere değmediğinden emin olun. Aksi durumda baş kısmı kırılacaktır. Ayrıca yay kurulumu sırasında kirişin köprülerin üzerinde olduğundan emin olun. Aynı uyarıları yayınızı yasarken de dikkate alın. Yayınızı kurduktan sonra yayın doğru bir şekilde kurulup kurulmadığını tekrar kontrol edin.
2- Yayın sıcak ve soğuk havalarda kullanılması: Lamine yaylar ağaç, fiber ve yapıştırıcıdan müteşekkil olduklarından ve söz konusu komponentlerin değişik sıcaklıklardaki genleşme katsayılarının farklılaşabilmelerinden dolayı bu komponentler ısıya duyarlıdırlar. Her ne kadar her bir Keskin yayı farklı uçlardaki sıcaklık ve nem ortamlarına dayanıklı olacak şekilde üretilmekte ve sürekli test edilmekte ise de yayın ömrünün uzun olması için aşırı sıcak ve soğuk havalarda kullanmaktan kaçınılması tavsiye edilir. Sentetik, lamine ya da organik yay gibi farklı türde yayların nem, sıcaklık gibi değişkenlere farklı tepkiler vermesi kaçınılmazdır. KeskinYay olarak her ortamda (aşırı sıcakta, aşırı soğukta, yağmur ve kar altında, suyun içinde, toprağın altında vb) çalışabilecek yayların yapılmasının mümkün olduğunu düşünmekle birlikte bu tür yayların bu defa hız, stabilite, denge gibi tüm olumlu özellikleri de içinde barındırmasını beklemek yersiz olacaktır. Bunu bir arazi aracının yarış pistinde yarış arabaları ile mukayese edilmesine ya da tam tersine bir yarış arabasının arazide diğer arazi araçları gibi yol almasını beklemeye benzetebiliriz. Bu kapsamda KeskinYay olarak farklı amaçlar ve beklentiler için lamine, hibrit ya da polyplastik gibi farklı göreli üstünlükleri olan malzemelerden farklı öncelikler gözeten ürünler geliştirmekteyiz.
3-Ortam Isı Değişiklikleri: Ortam değişikliklerinde yayınızın bulunduğu ortam ısısını almasını sağlayın. Bu çerçevede örneğin kış aylarında yayınızı soğuk bir ortamdan daha sıcak (örneğin kapalı atış alanı) bir ortama getirdiğinizde yayınızı kurmadan ve kullanmadan evvel en az 15-20 dakika bekleyerek ortam ısısını almasını sağlayın. Yayınızı elinizle sürtünme yolu ile ısıtığ kullanmayın. Lamine yaylar için sürtünme yolu ile ısıtma gibi bir uygulama KESİNLİKLE yoktur.
4-Dikkat: Günümüz modern materyalleri ile imal edilen lamine, sentetik, hibrit gibi yaylarda elle sürtünme ile yayın ısıtılması gibi bir uygulama kesinlikle yoktur.
5- Yayın Muhafaza Edilmesi: Yayınızı kesinlikle KURULU BIRAKMAYIN. Çalışmanızı bitirdikten sonra doğru şekilde yayınızı yasarak (kirişini çıkartarak) kılıfının içinde muhafaza edin. Yayınızı kışın kalorifer üstü ya da yazın aracınızın bagajı gibi aşırı sıcak ortamlarda muhafaza etmekten kaçının. Mümkünse ortalama ev sıcaklığında muhafaza etmeye çalışın.
6- Dikkat: Unutmayın ki sahip olduğunuz yay tarih boyunca etkili bir silah olarak kullanılmış ve halihazırda günümüzde av için kullanılabilmekte olan öldürücü bir silahtır. Bu nedenle yayınızı ASLA bu konuda bilgisi olmayan bir kişiye vermeyin.
7- Yayınız ile Bunu Yapmayın: Yayınızı ASLA ok gezli değil iken çekip boşa bırakmayın yani kuru atış (dry shooting) yapmayın. Zira yayınızı ok olmaksızın çekip boşa bıraktığınızda biriken kuvvet oka aktarılamaz ve salların üstünde kalır. Bu da yayınızın kırılmasına sebebiyet verebilecektir. Her ne kadar KeskinYay olarak sağlamlık testlerinde defalarca dry shooting gerçekleştiriliyor olsak da bunlar test amaçlı olup siz kullanıcıların kesinlikle yapmaması gerekmektedir.
8-Doğru Oklar Kullanın: Lütfen yayınızın libresine uygun oklar kullanın. Söz konusu uygunluk okun esneklik değerini veren spine ölçüsü, okun uzunluğu ile okun gpp’si (grain per pound) ekseninde değerlendirilir. Bu kapsamda okunuzun esneklik ölçüsü olan spine değerinin yayınızın libresi ile uyumlu olması gerekmektedir. Düşük spine değerli okların yüksek libreli bir yay ile kullanılması atışlardan verim alınamamasının ötesinde okun yaydan çıkışı esnasında kırılması sonucu ciddi yaralanmalara sebebiyet verecektir. Bu yüzden lütfen okunuzu bu konuda uzman kişilerden temin edin ya da kendiniz yapıyor iseniz ok şaftlarınızın esneklik değerlerini bir spine tester ile ölçün. Ayrıca, oklarınızın uzunluğunun çekiş mesafenize uygun olmasına dikkat edin. Çekiş mesafenizden daha kısa boyda oklar kullanmanız da okun elinize girmesi gibi ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilecektir. KeskinYay olarak kullanacağınız okun GPP’sinin en az 8 gpp olmasını öneriyoruz.
9- Oklarınızı Kontrol Edin: Her bir atış öncesinde oklarınızın sağlam olup olmadığını, elinizle kontrol edin. Bu kontrolü yaparken okunuzda herhangi bir kırık, aşırı eğilme bükülme, gezin yerinde ve sağlam olup olmadığı gibi hususlara dikkat edin. Atış esnasında birçok yaralanma okun yaydan çıkışı esnasında okların kabzayı tutan ele girmesi şeklinde kendini göstermektedir.
10- Yayınızın yönünü aralıklarla değiştirin: Geleneksel yaylarda atış tekniğinin bir sonucu olarak atış esnasında kabzanın tam ortasından değil bir miktar altından kuvvet verileceği göz önüne alındığında bu durumun süreklilik arz etmesi uzun vadede yayınızda asimetri oluşturması sonucunu doğurabilecektir. Bu durumdan kaçınmak için yayınızın yönünü alt baş üste; üst baş alta getirmek sureti ile ters düz yaparak aralıklarla değiştirin.
11-Çekiş mesafesine riayet edin: Her bir keskin yayı modelinin belli bir çekiş mesafesi bulunmaktadır. Söz konusu yay modeline tekabül eden çekiş mesafesini geçmeyiniz. Bu durum olası kırılmaların önüne geçeceği gibi yayınızın ömrünü de uzatacaktır. Kendi çekiş mesafeniz yayın azami çekiş mesafesinin ötesine geçiyor ise bir başka keskin modelini tercih edin ya da çekiş mesafenizi kısaltacak bir tekniği tercih edin.
KeskinYay olarak öncelikle siz kullanıcıların sağlığı ve kullandığınız yayın sağlığı bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda lütfen yıllar boyunca edindiğimiz tecrübelerimize ve teknik bilgimize kulak vererek uyarılarımızı dikkate alınız. KeskinYay olarak üretmiş olduğumuz yaylar farklı nem, sıcaklık vb ortamlarda test edilmekte azami çekiş mesafesinin çok daha ötesine geçilerek atışlar yapılmakta ve kırılmalara karşı dirençleri gözlemlenmektedir. Öte yandan tüm bu aşırı uç/extreme ortam ve kullanım şartları yayların test edilme amaçlı olup kullanıcılar tarafından kesinlikle yapılmaması gereklidir.
Lamine Yayların Kullanımı Hakkında
Öncelikle EĞİTİM! Unutmayınız ki geleneksel okçuluk içinde köklü bir tarih, kültür ve savaş disiplinini barındırır. Her ne kadar günümüzde geleneksel okçuluğa artık bir savaş disiplini gözüyle bakmasak da bir spor disiplini içinde ve bağlı olduğu kültürel değerlerden kopmadan yapmamız icab eder. Bu nedenle bir yaya talip olmadan evvel muhakkak temel geleneksel okçuluk eğitiminizi mümkünse ehil bir hoca vasıtası ile tamamlayınız. Bu hem kendi sağlığınız, kendinize ve çevrenize zarar vermemeniz hem de talip olduğunuz yayın ve diğer malzemelerin zarar görmemesi açısından elzemdir. Ayrıca alacağınız yayın tipi ve çekiş kuvveti farklı olacağından doğru bir çekiş kuvvetinde yayı alıp kullanmanız bakımından yeteri derecede kepaze talimi olmak üzere, yayın kurulması, yasılması, yayın kavranması, torba talimi, temel atış teknikleri gibi eğitimlerin alınmış olması gerekmektedir. Prensip olarak KeskinYay söz konusu eğitimi tamamlamamış olan kişilere yay temin etmemektedir. Öte yandan bulunduğunuz yerde eğitim alabileceğiniz bir kişi ya da kulüp yok ise ya da böyle bir kişi ya da kulüp bilmiyorsanız bizimle doğrudan iletişime geçiniz.
Geleneksel yayların kurulması özel bir teknik gerektirmektedir. İster iki bacağınızın arasında ister dizinizde bir kişi yardımı ile kurmayı tercih edin yayın büküm noktası MUTLAKA KABZANIN TAM ORTA NOKTASI OLMALIDIR. Buna riayet etmemeniz durumunda yayınız kırılabilir ya da zamanla yayınızda asimetri oluşabilir. Aldığınız yayı kurma konusunda tereddüt ediyor iseniz ve kendinizden emin değilseniz KESİNLİKLE TEK BAŞINIZA YAYINIZI KURMAYA ÇALIŞMAYIN VE HERHANGİ BİR KURMA DENEMESİ YAPMAYIN.
Lamine yaylar farklı malzemelerden müteşekkil olduklarından (ağaç, fiber ve tutkal) her bir malzemenin ısıya duyarlılığı ve genleşme özellikleri farklılaşabilmektedir. KeskinYay tarafından üretilen lamine tipi yaylar bulunduğumuz coğrafyada rahatlıkla herhangi bir sorun olmaksızın kullanılabilmektedir. Öte yandan çok soğuk ve çok sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekmekte olan durumlar vardır. Soğuk bir ortamdan daha sıcak bir ortama geçişte yayınızı kurmadan evvel KESİNLİKLE YAYINIZI SÜRTÜNME YOLU İLE ISITMAYINIZ. Böyle bir yöntem lamine yaylar için geçerli değildir. Yayınızın bulunduğu ortam ısısını almasını sağlayınız. Bunun için 15-20 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Akabinde yayınızı doğru bir şekilde kurabilirsiniz.
Hangi çeşit yay olursa olsun yayınızı kurup atışlarınızı yaptıktan sonra MUTLAKA YAYINIZI YASINIZ. Hiçbir geleneksel yay – ister sentetik ister lamine yay olsun- kurulu bir şekilde muhafaza edilmemelidir. İşiniz bittikten sonra doğru bir şekilde yayınızı yasınız ve uygun bir yerde muhafaza ediniz. Hangi çeşit yay olursa olsun yayınızı kurma yönünün tersine ASLA BÜKMEYİNİZ. Bu nedenle geleneksel okçuluk ile ilgili bilgisi olmayan kişilere yayınızı vermemenizi öneririz.
Yayınızda ok gezlenmemiş ise kuru atış (dry shoot) yapmayınız. Bu oka aktarılacak kuvvetin tamamının yayın üstünde kalması demektir.